23. travnja 2018

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA IMA 230 MILIJUNA KUNA potpisanih ugovora za deset europskih projekata

U petak, 23. veljače održana je konferenciji za medije, na kojoj je župan Damir Bajs sa suradnicima predstavio europske projekte za koje Bjelovarsko-bilogorska županija ima potpisane Ugovore. U ovom trenutku Županija ima ugovorene i potpisane Ugovore za deset europskih projekata u vrijednosti od 230 milijuna kuna. Riječ je o značajnom porastu povučenih sredstava iz europskih fondova, čime se podiže standard Bjelovarsko-bilogorske županije i svih njenih stanovnika.

Važno je istaknuti da je u 4,5 godine Bjelovarsko-bilogorska županija napravila značajan skok na ljestvici provođenja projekata i time dokazala da jedinica regionalne samouprave može kvalitetno i na vrijeme provoditi projekte, kako one financirane sredstvima državnog proračuna, tako i sredstvima Europske unije.

Tako je župan Damir Bajs istaknuo:

___________________________________________________________________

Kad je riječ o projektima, župan je istaknuo najveći projekt, a riječ je o izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

___________________________________________________________________

Župan je istaknuo i druge projekte, vezane za školstvo, zdravstvo, projekt za žene, te projekt izrade master plana.

___________________________________________________________________

Osim  navedenih projekata, tu je projekt „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva”, projekt specijalizacija doktora medicine županijskog Doma zdravlja, projekt Školska shema te projekt vezan za uređivanje potkrovlja OŠ Mate Lovraka u Velikom Grđevcu.

___________________________________________________________________

Vezano za vrijednost projekata, župan je rekao:

___________________________________________________________________

Osim projekata koje provodi sama Županija i njene ustanove, Bjelovarsko-bilogorska županija bila je i partner u prijavama niza projekata Općina i Gradova. Tako je primjerice bila partner u projektu aglomeracije Grada Bjelovara ili izgradnje velikogrđevačkih bazena, ali i nizu manjih projekata. Dokaz je to da se u partnerskom odnosu Županije i jedinica lokalne uprave mogu izvlačiti sredstva iz državnog proračuna i europskih fondova.

Važno je istaknuti, da je u međuvremenu Bjelovarsko-bilogorska županija, zajedno s ravnateljima školskih i zdravstvenih ustanova, napravila sve potrebne aktivnosti kako bi se prijavila na novi europski natječaj vezan uz energetsku obnovu zgrada u školstvu i zdravstvu „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, financiranog iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Riječ je o tridesetak projekata vrijednosti preko 130 milijuna kuna, čime je Bjelovarsko-bilogorska županija, zajedno sa svojim ustanovama, sada među vodećim  prijaviteljima u Republici Hrvatskoj kada govorimo o raspisanom novom natječaju u suradnji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iz svega navedenog vidljivo je kako županijske školske i zdravstvene ustanove očekuje velika energetska obnova, putem koje ćemo energetski obnoviti gotovo sve školske i zdravstvene ustanove, a na korist prvenstveno učenika i djelatnika škola, kao i djelatnika zdravstvenih ustanova i njenih korisnika.

OVDJE MOŽETE POGLEDATI PROJEKTE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *