21. ožujka 2018

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA druga u Hrvatskoj po brzini izdavanja GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na brzinu i efikasnost Bjelovarsko-bilogorske županije u izdavanju građevinskih dozvola.

Bjelovarsko-bilogorska županija prije pet godina bila je na samom začelju hrvatskih Županija kada govorimo o ažurnosti i brzini izdavanja građevinskih dozvola, točnije od dvadeset Županija Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na osamnaestom mjestu. Svjestan situacije i ozbiljnosti problema župan Bajs, tada 2013. godine, naložio je izradu Akcijskog plana kako bi se postupak izdavanja građevinskih dozvola ubrzao.

Podrazumijevalo je to tada novi sistem rada, kadrovska pojačanja u županijskom Odjelu za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu u svih pet županijskih ispostava. Na županu je bilo tada da uspostavi okvir da se osigura dovoljno ljudi i sredstava kako bi sustav s vremenom postao ažuran, onakav kakav od javnog servisa očekuju građani, ali i gospodarstvo.

Rezultati su kroz vrijeme postali vidljivi, pa smo u veoma kratkom roku postali Županija koja se uspješno nosi s izazovima tada aktualnih predmeta legalizacije, a treba napomenuti kako smo među prvim Županijama u Hrvatskoj, dakle od samog početka 1. lipnja 2014. uključili se u projekt e-dozvola.

Danas pet godina kasnije naša Bjelovarsko-bilogorska županija može se pohvaliti činjenicom da smo među najažurnijim hrvatskim Županijama kada govorimo o izdavanju građevinskih dozvola, točnije na 2 mjestu za što je zaslužan prosjek izdavanja građevinskih dozvola u roku od 16 dana. Inače, prvo mjesto drži Međimurska županija s prosjekom izdavanja građevinskih dozvola u roku od 15 dana, a drugo mjesto s nama dijele Koprivničko-križevačka i Osječko-baranjska županija.

Sama brzina izdavanja građevinskih dozvola i njena kvaliteta pružaju sigurnost investitorima, a upravo povećanje efikasnosti  javne administracije, u ovom slučaju Bjelovarsko-bilogorske županije, ide na dobrobit našim građanima, ali i investitorima i ulagačima.

Sukladno tomu, sva potrebna dokumentacija vezana uz investicije u gospodarstvo ima prioritet u našim Upravnim odjelima. Štoviše, po nalogu župana, nadležni pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu ima zadatak pratiti tijek svih investicija, posebice onih većih od milijun kuna i u slučaju potrebe poduzeti određene mjere da se posao ubrza ukoliko se to tiče službi Bjelovarsko-bilogorske županije.

Inače, tijekom 2017. godine Upravni odjel za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu Bjelovarsko-bilogorske županije izdao je 226 građevinskih dozvola. Godinu ranije, dakle tijekom 2016., izdano je 211 građevinskih dozvola, a kada govorimo o ukupnosti svih predmeta županijski Upravni odjel ih je riješio sveukupno 2783 tijekom prošle godine.

– Moram naglasiti da smo i prva Županija u državi koja je počela sa izdavanjem e-dozvola. Učinak svega toga je da smo skočili na drugo mjesto po brzini izdavanja dozvola. Pokazali smo da se može napraviti jedan veliki iskorak i to je jedna od ključnih zadaća Županije. Javni servis mora biti učinkovit, istaknuo je župan Damir Bajs.

Pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu Mladen Marušić rekao je kako je kadrovskim pojačanjem i organizacijom posla odjel počeo efikasnije funkcionirati.

– Rang lista na kojoj smo postavljeni na drugo mjesto pokazala je našu brzinu neovisno o konzultacijama s nama ili drugim županijama. To je rezultat analize koju je pokazao sistem Ministarstva. U svakom slučaju, mislim da je ovo dokaz da smo uspjeli u svom naumu, zaključio je Mladen Marušić.

Župan Bajs je pak poručio kako mjesta za napredak još ima. Uz osmijeh je napomenuo kako ne traži puno a to je samo jedno mjesto više, koje će se postići smanjenjem vremena za izdavanjem dozvole sa 16 na 15 dana. U županijsku jurisdikciju spada sve što je izvan administrativnog područja Grada Bjelovara, a predmeti koji se rješavaju su vezani uz pravne i fizičke osobe, neovisno o veličini projekta.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *