21. ožujka 2018

Bjelovarsko – bilogorska županija: Domaća kuhinja glavni je adut razvoja kontinentalnog turizma

U Velikoj vijećnici Bjelovarsko – bilogorske županije održan je edukativni seminar „Profiliranje DMK proizvoda i destinacija“ kojeg je Turistička zajednica BBŽ organizirala u suradnji s Udrugom nezavisnih putničkih agenata Hrvatske uz potporu Ministarstva turizma. Seminar su posjetili bjelovarsko – bilogorski župan i predsjednik Turističke zajednice BBŽ Damir Bajs, te predstavnik Ministarstva turizma, te predsjednik UNPAH –a.

Cilj održavanja seminara je otvaranje novih mogućnosti za profiliranje visokokvalitetnih i ekskluzivnih proizvoda, odnosno kreiranje umreženog destinacijskog sustava vješto kombiniranih ključnih hrvatskih turističkih proizvoda prioritetno zacrtanih Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. kao i akcijskim planovima razvoja tzv. „well-being“ i termalnog  turizma, poslovnog, kulturnog, kreativnog, eno – gastronomskog i aktivnog turizma, dok je zadatak seminara jačanja konkurentnosti DMK i turističkih mikro poduzetnika i destinacijskih dionika, te osnaživanja cjelogodišnje  atraktivnosti destinacija RH u skladu s promjenama na tržištu i navedenim nišama posebnih interesa.

Kada govorimo o Bjelovarsko bilogorskoj županiji, brojke pokazuju da se po broju noćenja i dolazaka gostiju nalazi među prve tri u Hrvatskoj. No, da bi ostvarili ono što želimo, moramo na onome što je upravo danas bila tema seminara, a to je suradnja, posebno ona između privatnog i javnog sektora. Suradnja s Udrugom nezavisnih putničkih agenata i Ministarstvom turizma dovela je do toga da imamo predavanje na temu destinacijskog menagmenta. Mi želimo pružiti one usluge i proizvode koji će biti konkurentni. To se odnosi upravo na kontinent na kojem moramo više raditi i više pružati kako bi postigli bolje rezultate. Kvaliteta i autohtona gastronomska usluga koju Bjelovarsko – bilogorska županija pruža su naši aduti. Za to smo dobili niz priznanja, a najvažnije je da su OPG-ovi i restorani u našim gradovima puni, rekao je župan Damir Bajs koji je ujedno i Turističke zajednice BBŽ.

Istraživanjem potražnje pokazala se potreba poticanja razvoja DMK specijaliziranih za hibridne turističke proizvode posebice takvih koji kvalitetno povezuju kulturni  i eno – gastronomski turizam ili poslovni i eno – gastronomski turizam, te aktivni i „wellbeing“ turizam i slično za tržišta visoke vrijednosti, za tržišta seniora, ali i tržišta mladih. Kreiranja hibridnih turističkih proizvoda koji kombiniraju posebne proizvode na kvalitetan i svrsishodan način u jedinstvenoj i prepoznatljivoj ponudi destinacija osnažuje profil destinacija i pristup zahtjevnijim tržištima. Konačni cilj projekta je osvijestiti komplementarnu mrežu jakih hrvatskih destinacija koje svoju konkurentnost zasnivaju na prepoznatljivim DMK proizvodima koji im omogućuju zajedničku promociju i djelovanje u sinergiji.

DMK označava kompanije koje se brinu o razvijanju i upravljanju destinacijama i raznim turističkim proizvodima, dok je posljednji cilj dovođenje sve većeg broja turista koji će boraviti u što interesantnijem okruženju. Na Jadranu imamo prekrasnih gradova koji su bogati kulturom, spomenicima, zanimljivim povijesnim pričama, morem i plažama, stoga bi sve naše smjernice trebale biti usmjerene upravo prema kontinentu. Najjači adut kontinentalne Hrvatske mogao bi biti gastro turizam, odnosno domaća kuhinja, jer s njom možemo privući sladokusce iz cijeloga svijeta. Ministarstvo turizma predviđa oko pet milijuna kuna upravo za razvoj turizma na kontinentu. Prošle godine je gastro turizam u svijetu imao prihod od 150 milijardi dolara. Što se tiče kontinenta, on nudi i konjički turizam, foto turizam i slično, rekao je Zlatko Kukec ispred Udruge nezavisnih putničkih agenata.

Foto naslovna: tzbbz.hr

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *