25. svibnja 2018

Bjelovar posjetio Edmond Ademi, makedonski ministar za dijasporu, najavljena bolja suradnja Hrvatske i Makedonije

 

U ponedjeljak 11. rujna Grad Bjelovar posjetio je makedonski ministar za dijasporu Edmond Ademi gdje su ga srdačno dočekali bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, Jakov Ćorić ispred Hrvatske gospodarske komore ŽK Bjelovar, predsjednik Obrtničke komore Bjelovar Goran Grgić, Mario Mađerac ispred bjelovarske tvrtke Koestlin te poznati bjelovarski ugostitelj Nuhi Ismaili koji je i zaslužan za početak prijateljstva makedonskog ministra i Grada Bjelovara. Poslije konferencije, sudionici su posjetili Tvornicu keksa i vafla Koestlin s ciljem gospodarskog udruživanja Hrvatske i Makedonije.

– Grad Bjelovar je multikulturalan, u njemu živi puno nacionalnih manjina, a jedna od njih je i albanska, odnosno makedonska. Ponosni smo na to, jer mi manjine tretiramo kao neprocjenjiv doprinos našoj zajednici. Drago mi je što je danas sa nama tvornica Koestlin, domaća uspješna tvrtka koja je odavno prepoznata i izvan Bjelovara i granica Hrvatske. Nadam se da postoji potencijal da nađemo neke sličnosti s gradovima u Makedoniji i krenemo putem zajedničke suradnje. Prije same konferencije, ministra smo upoznali s prednostima koje imamo u Bjelovaru, njegovim karakteristikama i obilježjima, ali i kakvim ga vidimo u skorijoj budućnosti. Također, predstavili smo i one tvrtke za koje smo sigurni da mogu nešto ponuditi Makedoniji i makedonskom tržištu. Zahvaljujem što ste upravo Bjelovar izabrali za protokolarni posjet, rekao je na samom početku gradonačelnik Hrebak.

Nakon kratkog upoznavanja s Bjelovarom, njegovim predstavnicima, suradnicima i bitnim segmentima koji predstavljaju bjelovarski potencijal za daljnji razvoj, ministar Ademi govorio je o vlastitom viđenju Bjelovara, a ponajviše moguće poslovne suradnje koja bi sasvim sigurno dodatno učvrstila hrvatsko – makedonsku vezu.

– Ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj otkako sam postao ministar za dijasporu. Prije dolaska u Bjelovar, imao sam nekoliko važnih sastanaka, no danas mi je posebno zadovoljstvo što sam u društvu najmlađeg gradonačelnika u Hrvatskoj. Više je razloga zašto sam u posjeti Hrvatskoj. Vaša zemlja ima prilično dobro organiziranu i funkcionalnu dijasporu, u smislu suradnje između državnih institucija i dijaspore. Jedan od razloga je odnos RH prema manjinama. Prema mom mišljenju ne postoji u našoj regiji ne postoji država koja se tako dobro brine za manjine, u svakom pogledu. Obrazovno, kulturno, ekonomski i slično. Tu posebno mislim na grad Bjelovar. Razlog je i taj što kod vas živi veliki broj Makedonaca, a posebno mi je drago što Hrvatsku i Makedoniju veže puno sličnosti. Ekonomska suradnja i stabilnost je veoma bitan segment tog prijateljstva. U ovom pogledu smatram da se uvijek može bolje i više. Danas sam ovdje da razgovaram s vašim poduzetnicima kako bismo zaključili što još Hrvatska može ponuditi Makedoniji, ali i obratno. Zahvaljujući današnjem susretu, idemo u smjeru da grad Bjelovar postane grad prijatelj s jednim makedonskim gradom. Zaista imamo puno tema o kojima ćemo razgovarati, izjavio je Edmond Ademi.

U ime Hrvatske gospodarske komore okupljenima se obratio Jakov Ćorić. Prvo je pohvalio Makedonce koji dugo žive u Bjelovaru, vrijedno rade i odgovorno se odnose prema svome poslu, kako bi činili dobro sebi, svojoj lokalnoj zajednici, ali na koncu i Republici Hrvatskoj. U Bjelovaru je makedonska nacionalna manjina najviše zastupljena u ugostiteljstvu i pekarstvu.

 

– Što se tiče hrvatsko – makedonskih gospodarskih odnosa, u prošloj godini naš je izvoz bio 10,2 milijuna kuna, što je niska razina. To je jedan posto, a vjerujem da ni sa druge strane nije ništa bolje. Naš kraj je najviše vezan na poljoprivredu, a zatim i prehrambenu industriju. U županiji smo prvi u proizvodnji mliječnih proizvoda, sireva, junećeg mesa, konzumnih jaja. Također smo jaki i u proizvodnji iverice koja je temelj svake drvne industrije. Kod nas ju predstavlja tvrtka Kronošpan, koja je u sastavu jedne multinacionalne kompanije. Broj jedan je u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Vezano uz Kronošpan, reinstalirala se i tvrtka Bjelin koja se bavi proizvodnjom podova. Značajni smo po tvornici Prima i Hittner koja proizvodi traktore, kako bih rekao Tomo Vinković „nove generacije“. Izravnog uvoza iz Makedonije ni nema jer imamo međunarodne korporacije, trgovačke lance koji su sa sjedištima manje-više u Zagrebu. Tu po meni postoji prostor za otvaranje mogućnosti suradnje i poslovanja. Mi smo spremni biti spona za svaki kontakt i preporuku između naše dvije zemlje, rekao je Ćorić.

– Obrti su u jednoj fazi stagnacije i svaki poticaj i mogućnost rada su dobrodošli. U našoj županiji ima 1057 obrtnika. Najveći broj ih je u gradu Bjelovar, ukupno 575. Ostalo su naša udruženja u drugim gradovima, Daruvaru, Garešnici i Čazmi. Od 2007. pa slijedećih sedam, osam godina smo doživjeli, vjerojatno kao i vi jednu tešku gospodarsku krizu. Broj obrtnika tada se smanjio na pola. Oko 2015. situacija se malo stabilizirala, ali još uvijek ne napreduje onako kako bismo željeli i mogli. Broj proizvodnih obrta pao je na 13 posto i tu je prostor gdje mislim da bismo nekako mogli surađivati. U Obrtničkoj komori imamo dosta članova koji su porijeklom upravo iz Makedonije i danas više nema nikakve razlike između njih i Bjelovarčana. Oni su građani Bjelovara, jednako kao i mi ostali. Ako mislite da postoji neka naznaka suradnje, naša će komora vrlo rado prihvatiti svaku ponudu i ideju. Biti će nam izuzetno drago i korisno, rekao je Goran Grgić iz Obrtničke komore.

Iako jedan oblik suradnje domaćeg Koestlina i makedonskog tržišta postoji, smatra se kako ona može biti puno veća i zastupljenija. Direktor marketinga Koestlina Mario Mađerac, istaknuo je kako su predstavnici bjelovarske tvornice u Makedoniji uvijek bili dobrodošli i izuzetno srdačno primljeni. Kako bi se na licu mjesta uvjerili kako se u tvornici radi, kako ona izgleda, o kakvim je pogonima i tehnologiji riječ, sudionici susreta uvjerili su se u samoj tvornici koju su zajedno obišli nakon konferencije.

– Današnja posjeta ministra Ademija jako je bitna za Bjelovar. Činjenica je da su naši proizvodi prepoznati već prije puno godina i nalaze se u mnogim supermaketima. Grad Bjelovar jako je povezan s Makedonijom i u vezi nekih događaja i priredbi u Bjelovaru. Ovdje su boravili Vlatko Stefanovski, sportaši, brojni kulturnjaci, umjetnici. U Bjelovaru su sve manjine jednako prihvaćene, nitko ne radi niti ne čini razliku. Bjelovar je jedini grad u Hrvatskoj koji organizira događaj pod nazivom „Večer nacionalnih manjina“. Time se ponosimo i ističemo, rekao je bjelovarski dugogodišnji ugostitelj porijeklom iz Makedonije, Nuhi Ismaili.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *