21. svibnja 2018

BJELOVAR – Jedanaest biciklista krenulo na maraton od 700 kilometara povodom Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Trinaesti put zaredom organiziran je biciklistički maraton u sklopu kojeg će biciklisti u projektu „Zajedno, putovima istine“ prijeći oko 700 kilometara. Biciklisti su krenuli u petak 4. kolovoza prema Gospiću gdje će na Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza sudjelovati u komemoraciji poginulim hrvatskim braniteljima u vojno-redarstvenoj akciji Oluja. Projekt je organiziran u suradnji udruge HVIDR-a Bjelovar sa UDPNHBDR BBŽ te udruge veterana 7. GBR PUMA Klub BBŽ, čiji će članovim u ranim jutarnjim satima u subotu 5. kolovoza krenuti autobusom put Gospića do prijevoja Ljubovo gdje će se pridružiti biciklistima te zajedno  s njima položiti vijence i odati počasti poginulim braniteljima.

Biciklisti u nedjelju kreću natrag put Bjelovara i očekuju se u Bjelovaru u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima.

Ove godine sudjeluje jedanaest biciklista, što je dosad najviše sudionika, i predviđena je ruta do Gospića i natrag. Svake godine imamo drugu rutu za obilježavanje Dana zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a biramo odredišta na kojima su se borili Bjelovarski branitelji. U Gospiću će nas dočekati naši prijatelji veterani iz 9. gardijske brigade Vukovi koji su nam domaćini. Vjerujemo da će nas vrijeme dobro poslužiti, a nadamo se da ćemo dogodine prikupiti još više sudionika, rekao je Željko Dragašević, predsjednik HVIDR-a Bjelovar.

Pokretač priče o maratonu bio je pred trinaest godina Miroslav Dragašević, koji kaže kako ga je motivirala činjenica da je bio sudionik akcije Oluja.

– Puno mi znači što nas doista iz godine u godinu ima sve više, i to me nadahnjuje i daje mi snagu da kroz tu podršku bez problema odvozim maraton. Ne razmišljamo o tome koliko će nam biti teško jer smo zapravo utrenirani i samo nam je potrebno puno tekućine – rekao je Miroslav kojem je biciklizam postao radna terapija nakon što je obolio od PTSP-a, te je do danas odvozio preko 7000 kilometara.

Po prvi put u maratonu sudjeluje i 21-godišnji Juraj Segin, koji je dosad kako kaže sudjelovao u pojedinim etapama maratona i samo bi ispratio bicikliste do nekog dijela puta.

– Uvijek me u tom trenu ponijelo da nastavim s njima, i tako sam ove godine konačno odlučio odvoziti cijeli maraton. Kroz četiri dana proći ćemo preko 700 kilometara. Nadam se da nam neće biti prenaporno jer nas čekaju velike vrućine, te da će nam pomoći činjenica da svi treniramo, napomenuo je Juraj Segin.

Bicikliste je u petak na maraton ispratio i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak koji je uoči polaska za njih imao samo riječi ohrabrenja i pohvale.

– Doista je pohvalna ova inicijativa HVIDR-a Bjelovar i bjelovarskih branitelja. Mislim da ovakvih aktivnosti uvijek treba biti uoči državnih praznika. Volio bih vidjeti da se uključi što više branitelja u nju, a Grad će uvijek stajati iza njih i podupirati ih u njihovim nastojanjima, dodao je gradonačelnik Hrebak.

Podršku biciklistima dao je i Marijan Tandara u ime Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Podružnica BBŽ koja je ujedno i partner u projektu.

Povezani članci

2 Komentara

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *