24. svibnja 2018

Bjelovar dobio svoj Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri, na usluzi savjetnici za profesionalno usmjeravanje

U Bjelovaru je nedavno u Ulici A. B. Šimića otvoren “CISOK”, odnosno Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri, a riječ je o 13. po redu centru koji je otvoren u Hrvatskoj. Naime, radi se o centralnom mjestu na kojem će svi zainteresirani moći dobiti informacije o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju i razvoju karijere. “CISOK” savjetnici su posebno obrazovani za profesionalno usmjeravanje, a svrha im je pomoći u planiranju karijere, pružiti podršku u definiranju profesionalnih ciljeva i usmjeravati u razvoju karijere, od prijelaza iz škole u školu, iz škole na posao ili s posla na posao.

– Ovo je događaj od iznimne važnosti za Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorsku županiju, jer daje doprinos razvoju zajednice i gospodarstva. Nadam se da ćemo kroz centar pružiti sve očekivane i tražene usluge ispuniti sva očekivanja, kako naša, tako   rekla je Ruža Hrga, predsjednica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Bjelovar.

– Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri je suvremeni alat koji služi da bi napravili i uravnotežili tržište u svrhu ponude i potražnje između poslodavaca i radnika. Kako bi uklonili negativnosti koje se pojavljuju na tržištu rada, pogotovo osoba koje dolaze iz područja obrazovanja. Korisnici centra biti će nezaposlene osobe, jednim djelom zaposlene koje se žele obrazovati za cijeli život. Centar će biti usmjeren i prema osnovnoškolcima i srednjoškolcima, kako bi u ranim godinama već mogli odabrati adekvatno zanimanje, pomoću kojeg bi našli svoje mjesto na tržištu. Važno je napomenuti da kroz aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području BBŽ, odnosno mjera imamo kroz Aktivnu politiku zapošljavanja mladih oko 1 400 osoba, od toga 650 osoba koji su novouključeni u program. Posebno nas veseli što imamo oko 60 osoba kroz potpore za samozapošljavanje. Na bjelovarsko bilogorskom području idemo sa obrazovanjem nezaposelnih u području građevine i metalske struke, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i dodao da će sve usluge centra biti  besplatne.

– Nadam se da ćemo svi skupa ostvariti dobre rezultate u borbi protiv nezaposlenosti.

U Centrima je moguće samostalno pretraživanje objavljenih natječaja za posao, prikupljanje informacija o obrazovnim mogućnostima i mogućnostima zapošljavanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i korištenje različitih on‐line alata poput “Upitnika za samoprocjenu osobina ličnosti povezanih s poslom”, sustava informacija o tržištu rada  te drugih portala poput “Burze rada” ili “Statistike on‐line”.

– Bjelovaru je vrlo zanimljiva vaša ideja o formiranju ovakvog centra. On će sasvim sigurno moći pomoći u usmjeravanju ljudi prema adekvatnom zanimanju, područjima u kojem će najlakše pronaći posao na kojem će biti zadovoljni i s kojim će imati sigurnu, redovitu plaću. Grad Bjelovar otvoren je za sve slične projekte i nadam se i daljnjoj uspješnoj suradnji s vama, istaknuo je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

 

Povrh toga, CISOK nudi informacije i savjetovanja o zahtjevima pojedinih zanimanja, mogućnostima obrazovanja odraslih, uvjetima stipendiranja i studentskom smještaju, ponudi i mogućnostima zapošljavanja te brojnim drugim temama vezanim uz obrazovanje i zapošljavanje. Savjetnici u suradnji s partnerima i drugim dionicima, pružaju informacije putem različitih savjetovanja, tematskih radionica, predavanja, prezentacija, seminara i okruglih stolova potrebne informacije o obrazovanju, zapošljavanju ili cjeloživotnom planiranju.

– Zavod za zapošljavanje nije institucija koja bi morala pružiti samo statistiku. Zavod provodi i aktivne mjere zapošljavanja i pomaže svima onima koji traže posao. Zapravo, da oni koji žele raditi pronađu parvo usmjerenje. Ovaj centar će pri tome puno pomoći i djelovati će zapravo kao “dopunski dio” zavodu, ne samo za Bjelovar, već i za Bjelovarsko bilogorsku županiju. Dodatno obrazovanje i promjena zanimanja u životu su nešto potpuno normalno. Zahvaljujem se zavodu za suradnji na svim mjerama koje zajedno provodimo, rekao je župan Damir Bajs.

Zahvaljujući centru, sada će promišljanje i planiranje zanimanja i karijere, promjenu ili usavršavanje zanimanja biti lakše ostvariti uz stručno usmjeravanje CISOK savjetnika. Bilo da se radi o učenicima, studentima, roditeljima, nezaposlenim ili zaposelnim osobama, učiteljima ili nekom drugom. CISOK programi će građanima omogućiti da odaberu najbolje za sebe, istraže sve mogućnosti i donesu najbolju odluku za svoju budućnost.

– Ideja CISOKA, projekta koji se financira sredstvima EU je da osiguramo moderan prostor koji može biti dobar za, pogotovo mladu populaciju koja će ovdje rado dolaziti i savjetovati se o karijeri. Zavod za zapošljavanje ubuduće će ići u smjeru jačanja individualnog pristupa korisnicima. S jedne strane imamo 17 000 raspisanih radnih mjesta, dok se sa druge strane jedan dio mladih odlučuje otići van. Imamo taj nesrazmjer između potreba tržišta rada i kvalifikacija. Zato smatram da je centar dobar korak naprijed za aktivaciju, pogotovo mladih ljudi. U prostor je uloženo oko 200 tisuća kuna i nadam se da će ljudima ovdje biti lijepo. Prije nego sam postao ministar radio sam sa mladima i na primjeru jednog projekta Kluba mladih gdje smo imali radionica sa 132 polaznika, 70 posto ih je unutar tri mjeseca nakon radionice pronašlo posao. Gledali smo što točno svakoj osobi treba. Da li su to dodatna znanja, razvoj nekih generičnih vještina, treba li poraditi na pitanju osobnosti i slično. Na taj način smo ih ojačali i pružili im podršku i hrabrost, poručio je minister rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *