21. ožujka 2018

Biljana Borzan u Bjelovaru govorila o sigurnosti i kvaliteti hrane u EU

Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu, gostovala je u ponedjeljak 19. veljače u Bjelovaru i održala tiskovnu konferenciju uoči tribine „Zaštita potrošača, sigurnost i kvaliteta hrane u EU“. Na konferenciji održanoj u prostorijama GO SDP-a Bjelovar, nazočila je predsjednica GO SDP-a Bjelovar Vanja Posavac, gradski vijećnik SDP-a Nenad Nekvapil, te županijski vijećnik SDP-a i član SDP-ovog savjeta za poljoprivredu Tihomir Jaić.

Nazočne je uvodno u ime novog gradskog vodstva SDP-a pozdravila Vanja Posavac koja je rekla kako joj je iznimno velika čast što se Borzan odazvala na njihov poziv na tiskovnu konferenciju čija je tema tako bitna za bjelovarski kraj.

Biljana Borzan istaknula je kako se temom hrane bavi iz aspekta sigurnosti ili kvalitete u europskom parlamentu. Od tema koje je unaprijed istaknula bila je pak rad na Izvješću o različitoj kvaliteti proizvoda za istok i zapad.

– Nakon što smo proveli istraživanje u Hrvatskoj, u suradnji s hrvatskom Agencijom za hranu, doista smo pokazali da problem postoji. Nametali smo ga, čak i kad europska komisija nije htjela priznati postojanje problema. Mi se nalazimo na jedinstvenom europskom tržištu koje ne poznaje granice, trgujemo slobodno, ali kad je u pitanju plasman proizvoda i njihova kvaliteta, tu očigledno postoje razlike. Ako ne uspijemo pomaknuti ovaj problem s nulte točke onda je doista dovedeno u pitanje i postojanje jednakosti svih europskih građana kojim se Europa diči, kao i ostalim vrijednostima koje su upisane u dokumente našeg funkcioniranja. Nažalost po ovom pitanju još uvijek nisam zadovoljna angažmanom naše Vlade, rekla je Borzan.

U želji da se smanji količina bačene hrane, Biljana Borzan govorila je i o projektu u sklopu kojeg bi se nagrađivali donatori među prodavačima i trgovcima koji će se ponašati solidarno i donirati godišnje najviše hrane. To nije potpuno rješenje, ali je mali doprinos u situaciji kada su mnogi građani na rubu gladi. Ovog proljeća bit će dodijeljene i prve nagrade za najveće donatore u Bruxellesu.

Nenad Nekvapil nadovezao se na riječi europarlamentarke Biljane Borzan istaknuvši, kako se ne smije dozvoliti da borba za profitom posebice među trgovačkim lancima ide na račun građana i njihova zdravlja.

– Od njih treba tražiti odgovornost i poštivanje domaćeg kupca, jer o kupcima ovisi opstanak centara, poručio je Nekvapil.

 

Tihomir Jaić kao član SDP-ovog savjeta za poljoprivredu dodao je kako je veoma zadovoljan radom Biljane Borzan u Europi, što je pokazala i na nekoliko projekata na kojima radi.

– Time ona štiti i hrvatske poljoprivrednike. Naime, mi znamo da su naši poljoprivredni proizvodi doista i najbolji, u usporedbi od Lino lade u odnosu na Nutellu pa nadalje, i u toj borbi naši stanovnici će ostati ovdje, zaključio je Tihomir Jaić.

Kao jednu od mjera u zakonodavstvu, te inspekcijskom nadzoru u očuvanju kvalitete hrane i potrošača Biljana Borzan navela je više inspekcijskih nadzora i veće demotivirajuće kazne za prodavače. Istraživanje je pak pokazalo kako 70% građana ipak preferira domaće proizvode što je dobro za domaću proizvodnju, ali su i sigurniji za korištenje. Treba dati na izbor domaće i strane proizvode, ali ne u dosadašnjem apsurdu da su strani proizvodi lošije kvalitete a skuplji. Biljana Borzan smatra kako pritom upravo ostanak i postojanje zajedničkog europskog tržišta nudi mogućnost za tu korekciju, jer ti problemi nisu ipak samo podijeljeni na istok i zapad već slične situacije postoje i na zapadnom tržištu.

Nakon tiskovne konferencije održana je i tribina u velikoj vijećnici Grada Bjelovara.

Međutim, više nego očito upadao je u oči nedostatak dijela gradskog i županijskog SDP-a na ovim događanjima, počevši od dožupanice i potpredsjednice GO SDP-a Bjelovar Bojane Hribljan.

Postavlja se pitanje zašto dio članova koji je bio pozvan i odazvao se na događanje nije imao priliku ući na isto. Također se, u najavi dolaska predsjednika SDP-a Davora Bernardića u Bjelovar pitamo kada će se u srijedu zaključati vrata Doma kulture.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *