23. veljače 2018

Besplatan tečaj mađarskog jezika provodi se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zahvaljujući mađarskoj Vladi

Zajednica Mađara Pisanica poznata po svom aktivnom radu i ove godine održava tečaj mađarskog jezika za svoje članove i ostale zainteresirane. Radi se o programu „Sándor Petőfi” koji se provodi uz pomoć mađarske Vlade, i zahvaljujući toj pomoći tečaj se provodi besplatno. U Zajednicu Mađara Pisanica ove godine stigao je i novi predavač, stipendist mađarske Vlade i profesor mađarskog jezika Adam Walko.

 

Walko se upoznao s članovima Zajednice, međutim u prvim susretima iskoristio je prigodu da se predstavi i djeci koja u Osnovnoj školi Velika Pisanica pohađaju nastavu mađarskog jezika i kulture po modelu C. Prigodno predavanje obuhvatilo je temu obilježavanja kraja mađarske revolucije iz 1848./1849. godine, ali na djeci puno bliskiji način pa su s Adamom Walkom učenice razgovarale o husarima koji su poznati i na našem području. Oduševljen njihovim interesom i susretljivošću škole na čelu s ravnateljicom Ivanom Haić, Walko je ponudio svoju pomoć i suradnju na budućim tematskim radionicama i predavanjima uoči obilježavanja većih mađarskih praznika i blagdana.

dav

– Cilj programa je ojačati i razviti organizacije i ustanove mađarskih zajednica u Karpatskom bazenu i time doprinijeti zajedništvu mađarskog naroda, pružajući podršku mađarskoj dijaspori i vezi s maticom. Drago mi je što imam prilike sudjelovati u tome i što sam upoznao ove divne ljude koji se trude očuvati svoju tradiciju i kulturu, rekao je Adam Walko.

dav

Program „Sándor Petőfi“ je započeo s radom 2014. godine, financira ga Ured premijera Mađarske, a stručni sadržaj i okvire je razradilo Državno tajništvo za nacionalnu politiku. Ove godine je 65 stipendista krenulo od Poljske do Makedonije da svojim radom i aktivnostima pomažu mađarskim zajednicama izvan Mađarske. Prema potrebama i zahtjevima lokalnih ustanova koje primaju te stipendiste, među njima ima profesora mađarskog jezika, folklornih plesača, glazbenika, antropologa i ostalih stručnjaka.

– Za samu Zajednicu dolazak stručnog predavača znači puno jer mi konkretno imamo problem s mađarskim jezikom, odnosno ne znamo ga svi dovoljno dobro. Tu u priču ulazi Adam koji će nam pomoći da jezik naučimo i da one koji ga znaju malo podsjeti. Adam će sudjelovati i u ostalim poslovima Zajednice Mađara Pisanica. Konkretno tu se radi na očuvanju izvornih mađarskih pjesama koje su se pjevale u našem kraju, a on će nam pomoći pretočiti ih u digitalni zapis. Sudjelovar će u radu naše folkorne skupine. Njegovo prisutstvo doista nam znači puno, i veselimo se suradnji koja će uključivati i ostala popratna događanja poput zajedničkih izleta u Mađarsku koji planiramo već za Advent, rekla je predsjednica Zajednice Mađara Pisanica Zlata Berkeš.

Berkeš je napomenula kako je njihova Zajednica veoma zahvalna za ovakve programe mađarske Vlade jer uz njihovu pomoć uvelike omogućavaju rad Zajednice. Kroz program „Bethlen Gábor” ostvarili su sredstva za kupnju muzičkog instrumenta prijeko potrebnog glazbenom sastavu Zajednice, a na isti način su organizirali i zajedničke izlete u Mađarsku. Zajednici Mađara Pisanica ovo je treća godina održavanja tečaja mađarskog jezika, i članovi su izuzetno zadovoljni što imaju prilike učiti i vježbati jezik svojih predaka.

Walko će tečaj osim u Velikoj Pisanici održavati i u Pakracu, Lipiku i Daruvaru gdje je i smješten.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *