24. svibnja 2018

Apel roditeljima i skrbnicima vezano za noćne izlaske maloljetnika

SIGURAN POČETAK ŠKOLSKE 2017./2018. GODINE

U cilju osiguranja povoljnog stanja sigurnosti povodom početka nove školske godine, a posebno zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika koji kao takvi generiraju asocijalna i delinkventna ponašanja s višestruko štetnim posljedicama, u dane vikenda 01./02./03. i 08./09./10. rujna 2017. godine, planirane su i provedene ciljane preventivno-represivne aktivnosti.

Ovim preventivno – represivnim postupanjima zatečeno je ukupno 6 maloljetnih osoba mlađih od 16 godina u noćnom izlasku, odnosno u kršenju odredbe članka 93. Obiteljskog zakona, zatim je utvrđeno 14 prekršaja iz članka 20. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno 14 osoba mlađe životne dobi je zatečeno u konzumiranju alkohola na javnom mjestu, dok prekršaji iz članka 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti – zabrana usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina, nisu utvrđeni. Utvrđen je i jedan prekršaj iz članka 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama  – zabrana upravljanja vozilom mladog vozača ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola, odnosno zatečen je jedan mladi vozač u kršenju ove odredbe.

Apeliramo roditelje, skrbnike i one koji se brinu o maloljetnicima, da u cilju pravilnog razvoja svog djeteta vode brigu gdje se ono nalazi, kada se iz izlazaka vraća kući, u kakvom se društvu kreće i slično.

Naime, uslijed nepostojanja ili nedovoljnog nadzora od strane roditelja, staratelja ili drugih osoba kojima je ova, možemo reći rizična i nadasve ugrožena skupina povjerena na brigu i skrb, maloljetnici se mogu odati skitnji, nekontroliranim noćnim izlascima i izlascima u ugostiteljske objekte te druženju s asocijalnim osobama. Tako njihov boravak u noćnim satima na javnim mjestima predstavlja za njih potencijalnu opasnost da postanu žrtve raznih kaznenih ili prekršajnih djela. Također, postoji realna opasnost da se odaju konzumaciji raznih sredstava koja izazivaju ovisnost npr. cigarete, alkohol, droge i slično.

Prilikom preuzimanja djeteta u policijskoj postaji roditelji budu upozoreni na kršenje odredbi članka 93. Obiteljskog zakona, a kojom se u vremenu od 23 do 5 sati zabranjuje boravak djece i mlađih maloljetnika (onih koji nisu navršili 16 godina) na javnom mjestu bez pratnje roditelja, odnosno skrbnika ili druge osobe od povjerenja. Roditelji također budu upozoreni da ako se nastavi s kršenjem spomenutih odredbi mogu odgovarati i za počinjenje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“. O svim ovakvim slučajevima budu upoznati i nadležni Centri za socijalnu skrb.

Policijski službenici će i dalje prilikom obavljanja svojih svakodnevnih poslova posebnu pozornost u večernjim satima obratiti upravo na maloljetnike u „noćnim izlascima“, a sve u cilju njihove sigurnosti i zaštite od nezakonitih radnji i njihovih posljedica.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *