22. svibnja 2018

9. Hrvatsko natjecanje za harmoniku Daruvar 2018.

Stotinu sudionika iz hrvatskih škola na Hrvatskom natjecanju za harmoniku

 

U Daruvaru, već devetu godinu zaredom održava se Hrvatsko natjecanje za harmoniku u organizaciji udruge Harmonikaški centar. I ove godine, natjecanje će se održati u hotelu Termal te prostorijama GŠ Brune Bjelinskog Daruvar, 11. i 12.05.2018. godine. 

Na natjecanje državne razine prijavio se veliki broj sudionika iz cijele Hrvatske – 97 natjecatelja, 50 mentora, a svi dolaze iz 32 državne ustanove iz cijele zemlje. Natjecatelji dolaze iz Splita, Vukovara, Varaždina, Čakovca, Labina, Poreča, Pule, Rijeke, Makarske, Zagreba, Bjelovara, Pakraca te brojnih drugih gradova.

Ovogodišnje natjecanje ima već stalne solističke i komorne kategorije. U svim kategorijama publika može uživati u prekrasnim skladbama. Na programu su većinom skladbe stranih autora različitih stilova, ali propozicijama je određena i obavezna skladba hrvatskog autora.

Prvi dan (11. svibnja) započinje u 9 sati ujutro sa solističkim kategorijama u hotelu Termal, gdje se i nastavlja do ranih večernjih sati, a od 14 sati počinju starije kategorije u dvorani daruvarske Glazbene škole Brune Bjelinskog. Prvu večer održavanja natjecanja održat će se Koncert otvorenja natjecanja ponovno u prekrasnom ambijentu Dvorca grofa Jankovića na kojemu će nastupiti Kvartet 2×2, prošlogodišnji pobjednici u disciplini komornih sastava. Kvartet čine sopranistica, mezzosopranistica te dva harmonikaša, studenti Muzičke akademije u Puli, a izvodit će djela Bacha, Brahmsa, Bernsteina, Offenbacha, Puccinija i drugih. Ulaz na koncert je slobodan, pa je preporuka organizatora da dođete nešto ranije budući da je interes za koncert otvorenja uvijek velik, a sjedećih mjesta je malo.

Drugi dan su na rasporedu solističke kategorije, te kategorije komornih sastava koje svi zainteresirani građani mogu doći i poslušati (ulaz je također slobodan)

Natjecatelji su raspoređeni u kategorije po dobnim skupinama, od onih koji tek počinju učiti svirati i imaju osam godina, do studenata s muzičkih akademija.

Ove godine natjecanje ugošćuje devet članova ocjenjivačkog suda, a to su: Ana Šterpin Zagoranski, Maja Talajić, Valentina Bašnec, Borut Zagoranski, Ivana Levak Vaupotić, Tomislav Krvarić, Sofija Cingula, Dražen Košmerl i Vedran Brkanović. To su priznati pedagozi, umjetnici i profesori harmonike koji su završili svoje studije u Hrvatskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Ukrajini te Švicarskoj. Oni će ocjenjivati natjecatelje te na kraju proglasiti najbolje iz svih kategorija. Pobjednici će nastupiti na Završnom koncertu koji će se održati 12. svibnja (subota), u 17 sati, u dvorani hotela Termal. Natjecatelji uz diplome i pokale dobivaju i posebne novčane te prigodne nagrade.

Cilj natjecanja nije samo druženje, već da se dobra glazba širi te oplemeni i ostale posjetitelje koji ju cijene. Ljudi iz struke su već prepoznali ovo događanje kao izvrsnu priliku na kojoj se upoznaju i druže i djeca i mladi.

Organizatori pozivaju sve koji vole dobru glazbu i pozitivnu atmosfere, koju zasigurno pruža ovo natjecanje, da dođu na sva događanja!

Više o natjecanju i cijeli program, pogledajte OVDJE.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *