24. svibnja 2018

Zahuktala se smjena ravnatelja Daruvarskih toplica

„Dana 2. studenog 2017. godine na sjednici Upravnog vijeća nije potvrđen mandat dosadašnjem ravnatelju Marcelu Medaku već je imenovana nova ravnateljica bez obzira na dosadašnje izvanredne rezultate i podršku 91% zaposlenika i cjelokupnog Stručnog vijeća Ustanove. U trenutku kada se sa nacionalne razine očekuje snažan razvoj zdravstvenog turizma, a posebno lječilišnog dijela osnivač smjenjuje ravnatelja koji je po struci specijalist zdravstvenog turizma, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma, tajnik klastera Termi RH, član Vijeća HTZ i član izvršnog odbora EHTTA (Udruženje europskih termalnih gradova) i postavlja osobu bez ikakvog iskustva u tom području“, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju su u Daruvaru održali daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček i još uvijek aktualni ravnatelj Daruvarskih Toplica Marcel Medak. 

Gradonačelnik Damir Lneniček


Prema priopćenju Grada Daruvara, gradonačelnik Damir Lneniček izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ove odluke Župana za daljnjim turističkim razvojem grada Daruvara kao destinacije zdravlja, koji je također na ovogodišnjim Danima turizma u Malom Lošinju dobio priznanje kao finalist u kategoriji Destinacija zdravlja: „Župan Bajs bojim se da je politički motiviranom smjenom otvorio put daleko većem problemu, a to je povlačenje sredstava iz pune blagajne Daruvarskih Toplica u praznu županijsku i to mene kao gradonačelnika osobno smeta jer novac zarađen u Daruvaru treba i ostati u Daruvaru”.

Damir Lneniček, gradonačelnik grada Daruvara

Gradonačelnik Damir Lneniček


Na konferenciji za novinare Marcel Medak je rekao:


Daruvarske toplice dobro posluju prema riječima još uvijek aktualnog ravnatelja Marcela Medaka u ovom trenutku imaju 12 milijuna kuna raspoloživih sredstava. 7 milijuna kuna nalazi se na žiro računu, 4,2 milijuna kuna je oročenih sredstava, a ostatak do navedenog iznosa čine dionice: U periodu dva mandata od 2009. godine rad ravnatelja je bio baziran prvenstveno na osiguravanju financijske stabilnosti Ustanove kroz jasno opredjeljenje za rad na tržištu, koje je naročito došlo do izražaja tijekom 2013. godine kada nam je kao Ustanovi nepravedno smanjen bolnički limit za 40% iznosa, odnosno 550.000 kn mjesečno, što smo uspješno anulirali radom na tržištu i tu godinu umjesto u minusu završili pozitivno sa viškom od 1.600.000,00 kn.

Za rad na tržištu su presudni bili sustavi kvalitete ISO 9001:2008 i HACCAP sustav, koji su temelj i garancija kvalitete naših usluga.

Da bi bili konkurentni na tržištu nužna su bila investicijska ulaganja. Tako se u razdoblju dva mandata dosadašnjeg ravnatelja investiralo preko 40 miliona kuna sredstava u renoviranje prostora, opreme, u dodatne sadržaje i edukaciju, bez kreditnih zaduženja sa decentraliziranim sredstvima, bespovratnim sredstvima koja smo sami osigurali prijavama na raspisane natječaje, te vlastitim sredstvima koja su se kao pozitivan rezultat poslovanja svake godine reinvestirala u našu Ustanovu.

Od najznačajnijih investicija istaknuo bih energetsku obnovu (stolarija, fasada i kotlovnica), novi fitness centar, konferencijske dvorane, uređenje soba na 4., 3. i 2. katu kao i svih soba u depadansi Arcadia, jedinstvena klimatizacija 4. i 3. kata hotela Termal i depadanse Arcadia, rekonstrukcija sportskog III. bolničkog odjela, rekonstrukcija centralnog i ostalih sanitarnih čvorova u hotelu Termal, rekonstrukcija poda sportske dvorane u hotelu Termal i niza drugih manjih investicijskih zahvata.

Prva smo Specijalna bolnica u RH koja je kategorizirala smještajne kapacitete i ima kategoriju lječilišnog hotela sa depadansom oznake SPA.

Trenutno provodimo jednu od pojedinačno najvećih investicija uređenje centralnog hola Lječilišnog hotela Termal u iznosu od 5,1 miliona kuna koja se financira sa 1.300.000 kuna decentraliziranim sredstvima, sa 1.000.000 kuna bespovratnih sredstava MRRFEU i 2.800.000,00 kuna vlastitih sredstava, i koja treba biti gotova do siječnja 2018. godine.

Također bi želio naglasiti da sam osobno kao ravnatelj cijelo vrijeme zagovarao kontinuiranu nabavku nove medicinske opreme u konzultacijama s liječnicima, medicinskim sestrama i fizioterapeutima, kao i obveznu edukaciju i praćenje trendova u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji koju su prepoznali naši korisnici i pozicionirali Daruvarske toplice u sam vrh Specijalnih bolnica u RH, što potvrđuju pozitivni financijski pokazatelji poslovanja tijekom svih 8 godina u zadnja dva mandata kao i prosječna godišnja popunjenost svih smještajnih kapaciteta u iznosu od 80%, rekao je Marcel Medak.

Marcel Medak

Marcel je također istaknuo:


Na kraju ove tiskovne konferencije gradonačelnik i ravnatelj Medak pozvali su župana da odgovori na slijedeća pitanja:
1. Zašto Župan nije dozvolio da se usvoji financijsko izvješće o poslovanju Daruvarskih toplica za 2016. godinu koje je bilo pozitivno s viškom prihoda nad rashodima u iznosu 1.032.391,00 kn?
2. Zašto Župan nije dozvoli i dao suglasnost da se prijavi projekt „Eko rasvjeta u Julijevom parku“ prema Fondu za zaštitu okoliša vrijedan 1.372.172,00 kn s PDV-om koji se mogao sufinancirati s 85% bespovratnih sredstava kada je Ustanova imala pripremljenu dokumentaciju koju je taj isti fond sufinancirao?
3. Zašto su Daruvarskim toplicama decentralizirana sredstava koja Ustanova dobiva godišnje iz državnog proračuna doslovno smanjena za 50% od 2010. godine do danas?
4. Što je sa pompozno najavljenom najvećom investicijom u kontinentalni turizam u 2011. godini tadašnjeg ministra turizma Damira Bajsa i gosp. Ivice Todorića u Daruvaru?


Nakon konferencije za novinare u prostorijama grada Daruvara, održana je tiskovna konferencija na temu izbora nove ravnateljice Daruvarskih Toplica u dvorani Arcadia, Restorana Terasa u Daruvaru. Konferencija je sazvana od strane Upravnog vijeća Daruvarskih toplica, predsjednice Snježane Mišir i članova Upravnog vijeća.

Snježana Mišir, predsjednica Upravnog vijeća Daruvarskih toplica

Mišir je istaknula: “Razmatrali smo i molbu aktualnog ravnatelja Marcela Medaka za kojega možemo reći da ima neke pozitivne rezultate. Međutim, isto tako morali smo uzeti u obzir u najmanju ruku propuste koji su učinjeni za vrijeme njegova mandata”.


Snježana Mišir je također istaknula: “S obzirom da se to događalo niz godina u mandatu sadašnjeg ravnatelja mi smo smatrali da je to njegov propust”.


Što se tiče gospođe Mire Zakore, Snježana Mišir je kazala:


Na kraju je Snježana Mišir istaknula:


 

Mira Zakora www.arhiva.bjelovar.info

Nakon jedne i druge konferencije stiglo je PRIOPĆENJE za javnost nove ravnateljice Daruvarskih Toplica, Mire Zakora, koja će na novu dužnost stupiti 2. prosinca 2017. godine.

„Poštovani, dostavljam Vam priopćenje za medije vezano uz moje osobno razočarenje, a vezano uz izjave aktualnog ravnatelja Daruvarskih toplica Marcela Medak koje se odnose na moj izbor na mjesto nove ravnateljice Daruvarskih toplica.

Iznenađena sam i duboko povrijeđena izjavama aktualnog ravnatelja Daruvarskih toplica koji me nazvao osobom u poznim godinama pred mirovinu, osobom bez ikakvog iskustva i znanja u struci i osobom koja ne želi putovati u Bjelovar na radno mjesto te osobom koja želi samo dočekati sigurnu mirovinu.

Takve izjave shvaćam kao izjave koje govore, da sam stara i nesposobna za rad, da ne znam raditi, da kao žena ne mogu obavljati dužnost ravnateljice i u konačnici, da nemam znanje u struci što je nevjerojatno podcjenjivački i  neprimjereni način javne komunikacije od jednog akademskog intelektualca i političara širokih pogleda..

Samim time gospodin Marcel Medak povrijedio me je i na osnovni spola, moje dobi, stručnosti i sposobnosti i očekujem javnu ispriku.

Za razliku od gospodina Marcela Medak ja sam apolitična – nisam članica političke stranke. Kako ravnatelju ističe mandat, javila sam se na javni natječaj sa svom pravovaljanom dokumentacijom kojom sam dokazala veliko iskustvo u struci, u rukovođenju i organizaciji kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Moram napomenuti, da upravo dolazim iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te kao voditeljica Područne službe Bjelovar i kao žena imala sam puno povjerenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje čemu u prilog ide moje višegodišnje radno iskustvo na tome mjestu i ovim putem osobito zahvaljujem se na tom povjerenju i stečenom iskustvu. Daruvarske toplice Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju je do sada bila moja ugovorna ustanova koju HZZO financira kao zdravstvenu ustanovu te prati i nadzire njezin rad.

S druge strane želim se ovim putem osobno zahvaliti i Upravnom vijeću Daruvarskih toplica na ukazanom povjerenju prilikom mog izbora i imenovanja na mjesto nove ravnateljice Daruvarskih toplica i moram odmah naglasiti kako sam spremna svu svoju snagu i znanje uložiti u rast i razvoj Daruvarskih toplica.“

 


Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *