27. lipnja 2017

15. Dani češke kulture u Bjelovaru-Raznolik program i tradicionalni češki specijaliteti

Od nedjelje 21. svibnja, Češka obec Bjelovar krenula je s provedbom bogatog kulturno – umjetničkog programa petnaestih po redu Dana češke kulture u Bjelovaru, koji traju sve do danas 27. svibnja, kada je u večernjim satima  održan svečani koncert. Tijekom svih sedam dana, posjetitelji su uživali u izložbama, umjetničkim programima, filmovima, prezentacijama, folklornim nastupima, pjesmi, plesu, tradicionalnoj uličnoj povorci te nezaobilaznim tradicionalnim češkim specijalitetima.

Veliku podršku manifestaciji pružili su i Bjelovarski Graničari Husari 1756., Konjički klub Furioso, Bjelovarske mažoretkinje te mažoretkinje Klinča Sela, HKUD Bilogora Kapela iz Kapele, Češke besede Gornji Daruvar, Garešnica, Dežanovac, Končanica, Prekopakra i Zagrebačke županije, Franjo Jura, I. osnovna škola Bjelovar, točnije učenici češkog jezika, HKUD Sloga – Đurđic iz Ivanske te gosti iz Češke republike s folklornom skupinom Pantlék, dok su članovi Češke obeci iz Bjelovara kao i uvijek glavni organizatori događaja.

Miruška Lončar, predsjednica Češke obec Bjelovar

– Negdje do pete po redu manifestacije bilo je nešto teže organizirati cijelu priču oko Dana češke kulture u Bjelovaru, no sada smo već ušli u rutinu. Svi smo vrlo složni i nije nam ništa teško ostvariti. Mislim da se to najbolje vidi kroz program. Na ovaj način mnoga naša društva dobivaju priliku da se pokažu, što je za češku manjinu vrlo bitno. Želimo sačuvati barem jedan dio naše bogate kulturne baštine koju su donijeli naši preci kada su se naseljavali na ova područja. Aktiviranje mladih članova nije problem samo u češkim društvima već i u ostalim. Mi se zaista možemo pohvaliti da imamo mlade članove, već od tri godine, pa sve do 40-ak godina, rekla je Miruška Lončar, predsjednica Češke obeci Bjelovar.

Bogatstvo Češke kulture dočarano je svečanim koncertom koji je održan večeras u Domu kulture u Bjelovaru. Tradicionalnim koncertom zatvoreni su 15. Dani češke kulture u Bjelovaru koji su i ove godine održani pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i s financijskom potporom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *